10 съвета за изграждане на система за видеонаблюдение

%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%b1%d0%bb%d1%8e%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5

Изборът на правилната система за наблюдение е решение, с което се сблъскват с бизнеси от всякакъв мащаб и от всички индустрии.

С развиването на наблюдението и софтуерните предимства, видеонаблюдението носи ползи за бизнеса отвъд обикновенната сигурност. В резултат на правилния му избора, видеонаблюдението може да донесе по-големи ползи от всякога.

Ето 10 въпроса, които всеки бизнес трябва да си зададе, преди да инвестира в нова система за видеонаблюдение:

1. Трябва ли камерите да бъдат дискретни или да действат като визуален възпиращ фактор?

Местоположението и това, което трябва да се следи, ще определи дали са необходими явни или дискретни камери. Box камерите са едни от най-големите и най-очевидните, напомняйки на хората, че те се наблюдават и това намалява на вероятността от кражба.

Куполните камери са най-добрите за дискретно наблюдение, което се дължи на тяхната малка полусферична форма, като най-ултра-компактни модели са толкова малки, че могат да се поберат в дланта на ръката ви. На последно място, PZT (Pan Tilt Zoom) камери са добри за наблюдение на обширни райони и за лесно следене на субекти.

2.Къде ще се използват камерите – на закрито или навън?

Докато повечето модерни камери могат да се използват както вътре, така и навън, е важно да се помисли за функциите им, като например монтаж и свързване. За използване в изключително студени условия, избора на камера, която е с издръжлив дизайн и вграден нагревател означава, че ще имате възможността да се стартира и работи независимо от температурата.

В сектори, като транспорта например, също е важно да се избере стабилно решение за видеонаблюдение, което може да работи надеждно при тежки условия и където е възможно да имат високо ниво на вибрации.

Но не само външните камери са тези, които се нуждаят от свързване зависищо от околната среда. В индустриални условия, като фабриките например, може да се наложи камерите да бъдат защитени от частиците във въздуха.

В ресторантските кухни, трябва да се осигурят на камери защитени от мазнини, а в барове и клубове, фактори като дим и разляти напитки може да повлияят на избора.

3. Колко голяма площ искате да покриете?

Площта, която искате да покрие със системата за видеонаблюдение ще определи най-добрите камери за използване и вида на мрежата, което е необходима. Добре е да се изготви проект на площта, за да се оцени количеството и вида на необходимите камерите.

PTZ камерите работят най-добре при по-големи площи, поради големият им диапазон на наблюдение и способността да се фокусират върху определена дейност. Canon с широки ъгъл на наблюдение (до 112 градуса) дава възможност да се наблюдават огромни площи само с една камера.

Това означава, че могат да бъдат създадени мрежи за наблюдение с по-малко камери, което намалява разходите. Дори и в най-широките ъгли на видимост, качеството на изображението остава впечатляващо.

По-малките площи вероятно ще изискват само статични камери. Има и различни видове мрежи, които са необходими в зависимост от размера на площта, която искате да наблюдавате.

Повечето фирми ще изискват само една мрежа LAN, но големите мрежи ще изискват мрежа WAN.

4. Каква яснота и детайлност на изображението се изисква?

Размерът на площта, която искате да наблюдавате ще определи резолюцията, която е необходима. Например обширни търговски площи ще изискват камери с висока резолюция, за да се гарантира качеството на изображението, когато трабва да се приближи обекта.

Алтернативно, по-малки площи, като офиси или приемни, обикновено ще изискват камери с ниска разделителна способност. Не винаги камера с най-високата разделителна способност е най-добрата за всяка ситуация.

Вместо това е по-добре да се оцени всяко пространство по отделно, за да похарчите парите си ефективно.

5. Каква е осветеността?

Важно е да се тестват камерите, за да се види кои модели работят най-добре в условията на осветеност, присъстващи на Вашите помещения. Области вътре и навън ще имат различни количества слънчева светлина през целия ден, да не говорим за през цялата година, при промяната на сезоните.

Мисете за това къде светлината е от жизненоважно значение. Например, ще има ли отражение от пода?

Има ли силно фоново осветление, което създава отблясъци? За среди като нощни клубове, мигащото осветление може да окаже ефект върху камерата.

За щастие има голямо разнообразие от технологии, които ще гарантират да заснемете използваеми кадри в диапазон от условия на осветеност. Филтрираща технология, като например инфрачервени филтри и изкуствени осветители могат да усилват или намаляват количеството на светлината, която достига сензора, за създаване на по-ясни изображения през деня и нощта.

6. Важен ли е звукът?

Интегриране на аудио, в системата за видеонаблюдение, дава възможност на персонала да чуват и говорят с възможните извършители. Системата за звук може лесно да бъде интегрирана със системите за управление на видеото.

От гледна точка на видеонаблюдението звукът може да се използва като независим метод за откриване и задействане на видео записи и аларми когато звукът преминава над определен праг.

7. От ключово значение ли е мащабността? Ще ви се наложи ли да добавите още камери с течение на времето?

Да имате гъвкава и мащабируема система за наблюдение е важно. Проблемът с традиционните системи за видеонаблюдение е, че те са един затворен кръг, което означава, че всичко, което е с твърда връзка е трудно за мащабиране.

Ето защо е важно да изберете IP камери, които се свързват чрез безжична мрежа, позволяваща лесно да нараства броят им и да мащабирате всяка инсталация, колкото ви е необходимо. Добавяне на IP камери към мрежа работи по същия начин, както и добавяне на телефон към VOIP мрежа – тпросто и лесно и няма да се промени окабеляването.

8. Кои части, от вашия бизнес, се нуждаят от ефективно наблюдение и следене?

Системи за видеонаблюдение се възползват в предприятия не само за мониторинг срещу кражба, но и за повишаване на безопасността на персонала и потвърждаване на инциденти. Със съзнанието, че те са защитен, служителите са по-склонни да се чувстват сигурни.

Изобразяването на събития, предоставени от системата за видеонаблюдение, е също така ценен за потвърждаване на инциденти като кражби, насилие на работното място, увреждане на имущество и вандализъм. 

Но една добра система за видеонаблюдение може да донесе ползи не само от гледна точка на сигурността и наблюдението, но и в бизнес операциите и анализи.

В сектори като търговията на дребно, например, възможността на системи за видеонаблюдение да предоставят данни и опознаване на клиентите, което променя начинът, по който не само отдели за сигурност работят, но също така и маркетинг отдела, отдела за обслужване на клиентите и IT отдела, като предоставя ценна информация, за да ви помогне значително да подобрите обслужването на клиентите и рентабилността.

Например разбирането на това как клиентите се движат през целия магазин е от решаващо значение за това как продукти са изложени в магазина и предоставя допълнителни функции като разпознаване на лица, което може да се използва за оценка на харектеристики като полът и възрастта на купувачите.

Тези възможности могат да позволят на собствениците на магазини не само да разберат по-добре профила на своите купувачи, но те също така да дадат възможност за целева реклама, за да се покажат най-подходящите продукти на целеви пазар.

9. Какви предизвикателства искате да преодолеете с видеонаблюдение? Може ли VMS анализа да помогнем?

Една ефективна система VMS (Video Management System) е от съществено значение при положение, че средният период от време, през който някой може да се съсредоточи върху видео кадрите, е само на 20 минути. VMS или вградени анализи могат да ви предупреждават за подозрителна активност и да прилагат анализи, които да подобрят на начина, по който управлявате вашия бизнес.

Вграденото засичане на движение и интелигентни алгоритми предоставят полезна действителна информация, като общият брой на хората, които влизат в един магазин. При продажбите, търговците на дребно могат да оценят степента на реализация и най-добрите периоди през ден за промоции.

10. Как да изберете подходящо VMS решение?

Важно е изискването на система за видео управление, включително и как смятате да го използвате, да е проверено ясно по време на етапа на планиране. Основните проблеми, които са предизвикали покупката на система за видеонаблюдение, ще очертаят аспектите на VMS решението, от което имате нужда.

Пример: хората, които пътуват или имат множество местоположения за управление, може да се нуждаят от възможността за достъп до тяхната система за наблюдение от всяко място. Следователно всеки VMS решение трябва да бъдат съобразено с вас и вашия бизнес.