Как да пестим тонера на принтера и да ползваме касетата по-дълго?

cartridge

Принтерното мастило и тонерът са ценни, защото печатането не е безплатно и са ресурси, които има навика да се изчерпват, когато най-малко трябва от това да се случи.

Ако сте загрижени за прахосването на материалите и харчите твърде много пари за мастило и тонер, вие със сигурност ще научите нещо от тази статия.

Ако вашият основен проблем е, че нямате резервно мастило или тонер касета за бързата подмяна, при нужда, то единственият съвет, който можем да ви дам, е за магазин за бърза доставка на офис консумативи.

Можете да спестите тонер на много различни нива и всичко започва с типа на принтера, мастилото и тонера, който купувате. Но нека приемем, че е твърде късно за тези решения и да преминем към това, което можете да направите сега.

Първо Ниво: Създаване

Очевидно е, че първата стъпка е създаването на документите, които трябва да се отпечата.

1. Екошрифт

Точно така, има шрифтове, които са по-дребни, отколкото други и затова те се нуждаят от по-малко мастило или тонер за принтиране, затова те могат да се считат за екологично чисти.

SPRANQ е разработил Ecofont, шрифт, който спестява около 20% от мастилото или тонера в сравнение със стандартните шрифтове. Изтеглянето му е безплатно и сайтът съдържа инструкции за това как да го инсталирате на Windows XP и Vista, Mac OS X и Linux.

Използвайте по-малко удебелен текст, по-малки шрифтове и пишете само това, което е от съществено значение. Романите са за писателите.

2. Проверка

Не отпечатвайте нищо преди да сте напълно проверили съдържанието за грешки. В противен случай може да отпечатате, едно и също нещо, няколко пъти.

Второ Ниво: Подбор

Тук става дума за внимателно изборане какво да отпечатате.

3. Необходимо ли е това?

Печатайте само това, което ви трябва. Не отпечатвайте цяла книга, ако се интересувате само от няколко точки. Не отпечатвайте графиките, ако се интересувате само от текста и обратно.

а) Опции на Word

Ако отпечатвате част от текст за корекция, може да не отпечатате снимките. В Word можете да се възползвате от опцията за печат „draft output“, която отпечатва черновата бързо и с ниско качество на копието без изображенията. Отидете на >File >Print. Ще отворите менюто за отпечатване. В долния ляв ъгъл кликнете >Options и сложете отметка на >Draft output. След това продължете напред и да изберете принтера. Но се уверете, че принтера е настроен фино според съветите, изброени по-долу.

б)  Print What You Like

saveink06

По принцип, това е онлайн сайт редактор, който ви позволява да оптимизирате други сайтове за печат. Премахва реклами и бели пространства и отпечатване само това, което ви трябва.

Много е проста: Отивате на сайта, въвеждате URL адреса на страницата, която искате да отпечатате, например тази статия, кликвате на START и да започвате да редактирате. Можете да използвате десния бутон на мишката, за да премахнете отделни елементи, да ги направите с подходящата ширина или да ги изолирате.

В ляво има меню, чрез което можете да редактирате група елементи едновременно, премахвате фоновото изображение или просто започвате да печатате. Можете също да запишете вашите редакции като PDF или HTML. И накрая, има на разположение отметка, с която можете удобно да започнете да редактирате всяка страница.

в) GreenPrint

GreenPrint е част от софтуер за Windows (XP, Vista, 7) и Mac (OSX 10.5+). Безплатната версия върви с реклами, но е безопасна и си струва да се опита.

GreenPrint анализи заданията за печат и ви дава ясното за излишното. Така лесно ще може да елиминирате нежеланите страници. Освен това, можете да печатате в PDF с помощта на този инструмент, който не се нуждае от мастило / тонер или хартия.

За допълнителна мотивация GreenPrint проследява количеството хартия, което сте спестили.

Трето Ниво: фина настройка

И накрая, можете да подобрите техническата част на вашия принтер и да използвате неговите възможности. Възползвайте се максимално от него и пестете ресурса му.

4. Настройки на принтера

Настройките на принтера са от съществено значение и ще ви спестят най-много, когато са направени правилно. Вместо ръчно да избирате настройка за ниско качество “low quality“ за всяко принтиране (т.е. през цялото време), направете настройката “low quality“ по подразбиране. Следователно ще трябва да справите настройките за принтиране на високо качество “high quality” ръчно, което ще ви накара да я избирате само когато е необходимо (т.е. рядко).

За трайно промените настройките по подразбиране на принтера ви, отидете на (Windows)> Start> Printer, кликнете с десния бутон върху принтера и изберете >Printer Settings (Настройки на принтера). Сега точните варианти, които ще видите тук зависят от вашия принтер, което означава, че може да ви дадем само насоки, а вие ще трябва да разберете подробности сами.

а. Print layout (Оформление)

Преди всичко, обърнете внимание на опциите за оформление, на които сте. Може да отпечатате няколко страници на един лист хартия или може да печатате от двете страни на хартията. И двата варианта могат да спасят един тон мастило / тонер и хартия. Моля, не забравяйте, че ако промените настройките тук, всички задание за печат ще се отпечатат като тази по подразбиране. Така че имайте предвид възможностите, които имате тук за тези специални случаи.

б. Print in black and white (печат в черно и бяло)

Черно мастило и тонер касети обикновено са много по-евтини от цветните. Така че, ако можете, отпечатвайте в черно и бяло или в сивия сектор на подразбиране.

c. Reduce resolution (Намаляване на резолюцията)

На някои принтери може да се намали графичната резолюцията. Тази опция обикновено се намира в разширените настройки (advanced settings). 300 DPI (точки на инч) в повечето случаи са достатъчни. Освен това, обикновена хартията не може да се справи с много високи резолюции. Така че прилагането на висока резолюция има смисъл само когато използвате висококачествена фотохартия.

Някои принтери имат опция за пестене на мастило Ако имате тази настройка, я направете по подразбиране. Лазерните принтери Kyocera в разширените настройки имат опция на EcoPrint.

Знаете ли, че черното, когато отпечатвате с високо качество, може да се получи от смесването на различни цветове на някои мастилено-струйни принтери? Разбира се, че е много по-скъпо, отколкото печата на черено използвайки само черената тонер касета. Така че се уверете, че вашите общи настройки на принтера са прецизни.

5. Print preview (Визуализация за печат)

Преди да печатате нещо, се възползвайте от опцията за предварителен преглед и проверка дали нещата изглеждат добре. В този момент може да решите да промените ръчно настройките, например отпечатване на няколко страници на един лист хартия, намаляване на размера на изображението и т.н.

6. Как да се справят с мастилено-струйния принтер?

На първо място, трябва да се запознаете с ръководството на вашия принтер, за да видите какво препоръчва производителя. Ако имате нов принтер, той може вече да е с отстранени „потребителски грешки“ (или предишни грешки в дизайна).

Това са някои общи съвета:

а) Поддържайте захранването

В общи линии, мастилено-струйните принтери изискват постоянно захранване. Сега, ако напълно изключите мастилено-струен принтер от електричеството, например чрез използване на разклонител, който може да бъде изключен, устройството ще премине през процедура за почистване когато се възстанови захранването. Ако тази процедура се повтори няколко пъти дневно, ще увеличите не само разходите за енергия, но също така ще загубите и много мастило.

б) Ввключвайте го и изключвайте ръчно

За да се пести енергия, включете принтера само когато имате нужда от него! И за да се запазите мастилото от изсушаване, изключете принтера ръчно. Използването на бутона включване / изключване активира програма и принтерът правилно ще „паркира“ касетите с мастило. В позицията на „паркиране“ мастилото е защитена от бързо изсушаване.

7. Удължаване живота на тонера

За лазерните принтери е препоръчват да се разклаща тонер касетата, за да се удължи живота й и да използвате и последната част на тонер в касетата. Този метод не е много работещ. Но тъй като тонера основно е прах, той наистина може да образува бучки с времето, особенно при стари касети.

Въпреки това, този начин на „профилактика“ на тонер касетите, по никакъв начин не е указана от производителя. Както се разклащате касетата, освобождавате фини частици тонер (които ще вдишата), което не е здравословно. Но това е една друга тема.

8. Печатайте докато спре

Не се тревожете, ако принтерът ви съобщава, че мастилото или тонера са свършили. Обикновенно има 10-30% запас. Така че печатайте, докато принтерът спре. Въпреки това, не губете време и се уверете, че можете да смените касетата, когато се наложи.